Megjelent Domonkosi Ágnes A megszólítás gyakorlatai című monográfiája

Domonkosi Ágnes frissen megjelent kötete több mint 400 oldalon, 25 fejezetben mutatja be a megszólítás gyakorlatainak kutatási szempontjait és kitüntetett színtereit. A kiadvány többek között az oktatás, a sport, az egészségügy, a filmsorozatok fordítása vagy éppen a nyelvi tanácsadás területén végzett vizsgálatokon keresztül tárja fel a tegezés, magázás, megszólítás és a társas viszonyok alakulásának kapcsolatát.

A monográfia többek között olyan kérdéseket tárgyal, mint hogy milyen megszólítások szokásosak a hivatalos levélben, hogyan lehet szólítani a szomszédba költöző fiatal párt, vagy hogy miért meghatározó az internetes társalgásokban a tegeződés, de kitér arra is, hogy udvarias vagy modoros forma a tetszikelés.

A munka több szempontból is továbblépést jelent a szerző korábbi összefoglaló munkájához (A megszólítások és beszédpartnerre utaló elemek nyelvhasználatunkban, 2002) viszonyítva: elméleti szinten a variabilitás dinamizmusként való értelmezése révén; módszertani szempontból a valós diskurzusok megszólításainak működését leíró elemzések, illetve a metadiskurzusok kvalitatív tartalomelemzésének köszönhetően; emellett pedig az eltelt idő miatt az új, változásokat mutató tendenciák felvázolásának lehetőségéből adódóan is.

A megszólítás gyakorlatai. Tegezés, magázás, szólítás a társas viszonyok alakításában című  kötet előrendelhető az országos könyvesbolthálózatokban vagy megvásárolható közvetlenül a kiadónál, a Szépirodalmi Figyelő-nél.